Aj dnes vás čakáme v kine!

 

Aj keď je festival je už slávnostne a oficiálne uzatvorený, my vás stále čakáme v kinosálach s filmovým programom, ktorý sa neoplatí premeškať. Navyše stále pokračuje Divácka súťaž, ktorej sa môžete zúčastniť aj vy.

 

Ak ste ešte nikdy nevideli kultovú rozprávku Čarodejník z krajiny OZ, namiesto zatĺkania to dožeňte v posledný deň festivalu. Slávnu rozprávku podľa predlohy L. Franka Bauma sme vybrali z dvoch dôvodov: jednak je Čarodejník z krajiny Oz jedným z prvých „veľkých“ filmov, nakrútených na Technicolor štvrtej generácie, teda technológiou, ktorá priviedla farbu do kinematografického mainstreamu; jednak tento film využíva farbu ako nástroj rozprávania príbehu. Film sa totiž začína v jednom farebnom odtieni a až keď tornádo odnesie Dorothy do krajiny, ktorá „nie je Kansasom“, vidíme film v plnom farebnom spektre. Film uvádzame v sekcii Lexikón: Farba.

15:45, Kino Lumiére (K2)

 

carodejnik-z-krajiny-oz-nestandard2

 

Ak ste však už Čarodejníka z krajiny Oz videli vo svojom živote nespočetne veľakrát, nezúfajte, pretože máme pre vás alternatívny filmový program, v podobe intímneho portrétu New Yorku a jeho obyvateľov. V dokumentárnom filme Piotra Stasika s názvom 21 x New York nachádzame ozveny avantgardistickej fascinácie pulzujúcim organizmom mesta, jeho však väčšmi zaujíma to, čo sa deje pod jeho povrchom – v doslovnom i prenesenom zmysle. Vo frenetickom slede obrazov autor skicuje letmé portréty ľudí, aby ich v asynchrónnej zvukovej stope doplnil otvorenými, úprimnými spoveďami. Výsledkom je emotívny príbeh o samote, ktorá nás v západnom svete v 21. storočí prenasleduje.

15.45, Kino Mladosť

 

21_x_New_York

 

Izraelský príbeh o nezlučiteľných spôsoboch, akými sa manželský pár vyrovnáva so smrťou jediného syna bol súčasťou výberu Medzinárodného týždňa kritikov na tohtoročnom MFF v Cannes. Názov filmu Týždeň a jeden deň v judaizme odkazuje na Šivu – týždeň trúchlenia po pohrebe zosnulého, počas ktorého sa pozostalí vyrovnávajú s jeho odchodom v príbytku blízkeho člena rodiny.

18:00, Kino Lumiére (K2)

 

On_Week_and_a_Day

 

Hranú prvotinu tuniskej režisérky Leily Bouzid s názvom Otvorila som si oči sa oplatí vidieť okrem iného kvôli soundtracku, ktorý ocení každý milovník súčasnej world music. Nespútaná hlavná hrdinka Farah so svojou kapelou vymetá nočné kluby. Jej životné voľby sa nevyhnutne stretávajú s nepochopením rodičov a jej tvorba zas naráža na mantinely rigidného politického režimu. Snímka Otvorila som si oči je nesmierne živým obrazom tuniskej spoločnosti v bode zlomu.

18:00, Kino Mladosť

 

As_I_Open_My_Eyes

 

Zakončiť večer a začať poslednú festivalovú noc odporúčame filmom o nočnom živote, Všetky tie prebdené noci. Krzystof a Michał, spolužiaci z umeleckej školy, žijú viac v noci ako cez deň. Blúdia ulicami Varšavy, vymetajú jeden večierok za druhým a snažia sa naplno si užiť svoju mladosť. Každú chvíľu sa bezhlavo zamilujú. Režisér do 100 minút vtesnal niekoľkomesačnú divokú nočnú party preloženú niekoľkými ťažkými ránami.

20:15, Kino Lumiére (K2)

 

ALL-THESE-SLEEPLESS-NIGHTS

 

Ak ste včera nemali možnosť zúčastniť sa slávnostného Záverečného ceremoniálu v rámci ktorého sa premietal film Lion, dnes to môžete dohnať. Austrálsky režisér Garth Davis ponúka strhujúci príbeh indického chlapca Sarú, ktorý sa po rokoch nečakaného odlúčenia od rodiny vyberie s  obmedzeným množstvom spomienok a s pomocou novej technológie zvanej Google Earth na jedno z najúchvatnejších hľadaní ihly v kope sena v moderných dejinách.

20.15, Kino Mladosť

 

Lion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.